
Het ValkenbosCultuurPlein
Doelstellingen en Activiteiten

Op 7 september 2023 is de werkgroep “Valkenbosplein” opgericht in een bijeenkomst van buren, waar Akkie Akkerman, Pauline Bekker, Rob Blokpoel en Jan de Lange aanwezig waren. Inmiddels is de naam van de werkgroep veranderd in ‘ValkenbosCultuurPlein’.
Middels Jan de Lange (bestuurslid van de Stichting Bewoners Organisatie Bomenbuurt [SBOB]), die in belangrijk advies en informatie voorzag, heeft de SBOB besloten om de werkgroep op te nemen in hun organisatie. De leden van de werkgroep zijn:
- Rob Blokpoel (voorzitter),
- Maarten Buijs (secretaris),
- Akkie Akkerman (Algemeen),
- Jan de Lange (SBOB),
- Herman Cools (Historie bewoners),
- Nancy Solleveld (Muziek),
- Tim Wasmus (ondernemer),
- Fré Beijerling (Kunst),
- Peter Hiemstra (bestuur SBOB) en
- Anneke de Graaf (Konkreetnieuws).
Daarnaast zijn er vele vrijwilligers per activiteit actief.
Ontwikkeling Valkenbosplein
De Bomenbuurt is aangelegd volgens ontwerp van Architect Berlage en het Valkenbosplein speelt daarin een belangrijke stedenbouwkundige rol. Verschillende prachtige hoekpanden en tussenliggende gebouwen, bepalen het straatbeeld en definiëren het plein als toegang tot de Bomenbuurt.
Het plein heeft sinds haar ontstaan, 120 jaar geleden, veel gedaantewisselingen ondergaan. De ontwikkeling van de Laan van Meerdervoort die het plein in tweeën deelt, heeft als belangrijke doorgaande verkeersroute altijd een dominerende rol gespeeld. En nog steeds is het Valkenbosplein (tot 1946 Valkenboschplein) een complex kruispunt, waar 2 stadsdelen (Segbroek en Scheveningen) en 4 buurten (Bomenbuurt, Valkenboskwartier, Regentessen-kwartier en Duinoord) samenkomen.
Behalve voor bewoning en verkeer, speelde Valkenbosplein ook een commerciële rol voor de buurt. Op en rond het Valkenbosplein zijn nog een kleine 60 winkels/ ondernemers actief. Dat aantal is helaas aan het verminderen.
Doelstellingen werkgroep
Een belangrijke reden voor de oprichting van de werkgroep was het bewerkstelligen van mogelijkheden om buren, zowel bewoners als ondernemers, op het Valkenbosplein en in de omliggende straten met elkaar te verbinden. Het gaat hierbij dus om alle 4 buurten rond het plein. Als eerste poging hiertoe werd op 17 dec. ’23, Kerst op het Valkenbosplein georganiseerd. Het was voor de werkgroep verrassend en hoopvol te zien dat er zo veel steun voor dit initiatief was. Naast subsidies van Fonds 1818 en Stadsdeel Segbroek hebben ook de winkeliers/ ondernemers het evenement financieel ondersteund. En ook, dat zo veel buurtbewoners de weg naar het Valkenbosplein wisten te vinden.
Om de verbindende rol van het plein meer identiteit te geven heeft de werkgroep besloten om het Valkenbosplein als ‘Cultuur’plein te benadrukken en initiatieven te ontwikkelen die zijn geworteld in de geschiedenis, die verbindend zijn (stadsdelen en buurten, buren), en zo de leefbaarheid en identiteit centraal te stellen.
In een bredere context zijn de belangrijkste doelstellingen die de Werkgroep beoogt:
- Kwaliteit leefbaarheid op en rond het Valkenbosplein verbeteren
Het streven naar verbinding en een veilige woonomgeving. Het helpen (en adviseren van instanties) en verbeteren van de infrastructuur, het gebruik en de inrichting van straten en het plein, onderhoud van groenvoorzieningen, verkeersveiligheid, schoonhouden van de buurt en parkeergelegenheid, zijn zomaar wat zaken die aandacht verdienen om de leefbaarheid te waarborgen.
De winkels/ondernemers op en rond het Valkenbosplein zijn niet georganiseerd in een winkeliersvereniging. De werkgroep heeft inmiddels een samenwerkingsvorm geïnitieerd. Leefbaarheid is gebaat bij de levendigheid van de buurt met een zo breed mogelijk assortiment aan winkels en activiteiten.Met oog op de gemeentelijke herinrichting Bomenbuurt (2024-2032), wordt er ook nagedacht over een (her)ontwerp-richting voor het plein zelf waarbij leefbaarheid centraal staat. - Geschiedenis van het Valkenbosplein
Het zoeken naar gegevens en informatie van huidige en oud bewoners over het ontstaan en de ontwikkeling van het Valkenbosplein en directe omgeving. Als eerste stap daartoe zijn alle bewoners op en rond het Valkenbosplein aangeschreven en is gevraagd om foto’s, anekdotes, verhalen, herinnering e.d. over het plein, te helpen verzamelen.
Ook is er een persbericht verzonden en zijn er posters en flyers verspreid, waarop veel antwoorden en reacties zijn ontvangen. Het delen van de verkregen informatie moet nog verder worden uitgewerkt en vormgegeven (tentoonstelling/presentatie o.i.d.). Daarvoor is een Projectgroep ingesteld. - (Culturele) activiteiten op en rond het Valkenbosplein
Het organiseren en faciliteren van evenementen en activiteiten op het plein, waarmee het Valkenbosplein een bepalende centrale plaats krijgt voor de omliggende buurten.
Behalve Kerst op Valkenbosplein, dat ook in 2024 weer wordt georganiseerd (op 15 december), worden er wekelijks (zondagmorgen 11:00 - 13:00uur) op het Valkenbosplein ‘Meet&Greet’ bijeenkomsten georganiseerd waarbij - behalve ontmoetingen tussen buren - een verscheidenheid aan eenvoudige activiteiten en bezigheden worden gefaciliteerd, zoals muziek, kleine workshops, optredens van buurtbewoners en andere geïnteresseerden, spelen (schaken, dammen, sjoelen, e.d.), voordrachten (gedichten), verhalen voorlezen (voor kinderen), enz.
Er wordt verder toegewerkt naar muziekoptredens van mensen en organisaties die een band hebben met het plein, en er wordt toegewerkt naar een 5 mei 2025 (80jaar) Bevrijdingsfeest op het Valkenbosplein.
Ten slotte
De werkgroep is er voor iedereen, en reacties zijn van harte welkom. Denk mee, werk mee, voor en door de bewoners. Niets moet, alles kan. Het moet haalbaar blijven uitgaande van de beschikbaarheid en inzet van de bewoners zelf.